петак, 19. јул 2013.

Krađa karikature

Evo jedne zanimljivosti od pre godinu dana otprilike, a u vezi sa kršenjem autorskih prava. 

Naime, desilo se sledeće : uradio sam redovnu nedeljnu karikaturu za portal Svet, koja je uredno postavljena na sajt u četvrtak u podne kao i uvek. Reč je o sledećoj karikaturi - obratite pažnju na potpis i adresu sajta koji se nalaze na karikaturi :





Originalna karikatura






Međutim, posle nekoliko sati, urednica portala Svet mi je poslala informaciju da je istu karikaturu pronašla na portalu jednih dnevnih novina. Posebnost je bila u tome što su na tom portalu ‚‚slučajno'' isekli karikaturu baš tako da se nije video ni potpis autora (u ovom slučaju moj), kao ni adresa portala Svet koju obavezno ubacim na svaku karikaturu.

Evo screen shot pomenutog sajta gde se nelegalno pojavila karikatura :






Izgled portala sa očigledno ukradenom karikaturom na kojoj su isečeni bitni detalji








Istog momenta je skrenuta pažnja nekorektnom uredništvu portala koji je ‚‚otuđio'' crtež da potpišu autora i izvor odakle su (pre)uzeli ilustraciju, ili bi u protivnom mogli biti tuženi za kršenje autorskih prava, uz ‚‚dokazni materijal'' u vidu ovog screen shot - a iznad.

I, nedugo potom, uz puno izvinjavanja, na njihovom sajtu je postavljena korekcija sa uredno navedenim potpisima ;).

Evo kako danas izgleda stranica sa tom karikaturom, pošto je uredništvo (sklono da ‚‚pozajmi'' a ne pita i ne plati) doživelo iznenadno prosvetljenje o (ne)kršenju autorskih prava (i zaprećenim posledicama) :






‚‚Naprasno opoštenjeni'' portal







Krađa se ne isplati ! Imajte to na umu ukoliko skinete nešto od materijala sa ovog bloga, pa vam padne na pamet da ‚‚kreativno iskoristite'' ;)...




Нема коментара:

Постави коментар